Vanilijin macerat

Macerirana olja ali oljni ekstrakti so zeliščni pripravki, ki jih zagotovo poznate. Zelo priljubljeno ognjičevo mazilo, na primer, se izdeluje iz ognjičevega macerata. Za izdelavo macerata potrebujemo rastlinsko osnovno olje ter zelišče, ki ga bomo macerirali. Danes zelišče ne bo ravno zelišče, ampak kar vanilijevi stroki. Z namakanjem se bodo v olju raztopile dišavne molekule vanilije, ki nam bodo lepo odišavile osnovno olje.

Potrebujemo:
1. Osnovno olje. Naj bo brez vonja in dolgo stabilno. Predlagam mandljevo, sončnično ali jojobino.
2. Vanilijeve stroke. Najdete jih v živilskih trgovinah pri izdelkih za peko peciv
3. Posodo, v kateri bomo macerirali.

Za 500 ml osnovnega olja potrebujemo 5-6 strokov vanilije.

Počasen postopek
Vanilijine stroke prerežemo po dolžini in odstranimo semena. Stroke na drobno narežemo. Narezane stroke in semena damo v posodo (najbolje stekleno) in prelijemo z oljem. Pustimo stati na sobni temperaturi vsaj 4 tedne, občasno pretresemo. Ko je vonj dovolj intenziven, olje precedimo skozi kavni filter in shranimo.

Narezana vanilija

Narezana vanilija

Vanilija v olju

Vanilija v olju

Hiter postopek
Vanilijine stroke prerežemo po dolžini in odstranimo semena. Stroke na drobno narežemo. Narezane stroke in semena damo v posodo in prelijemo z oljem. Posodo postavimo v vodno kopel kjer jo grejemo približno tri ure. Najbolje bo, da to ponovimo 3 dni zapored. Olje lahko segrevamo tudi direktno, vendar je potrebno res paziti, da ga ne pregrejemo. Če imate indukcijsko ali steklo-keramično kuhalno ploščo uporabite najnižjo nastavitev, plinska kuhališča pa so žal premočna. Ko je vonj dovolj intenziven, olje precedimo skozi kavni filter in shranimo. Hiter oz. vroč postopek bo uspešen tudi z manjšim številom strokov (vseeno pa naj bodo vsaj trije).

1 odziv

Povej mnenje

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor