Naravno milo namesto šampona za lase?

Naravna mila so vse bolj popularna. Namesto nepoznanih kemikalij se ljudje vedno bolj obračajo k uporabi izdelkov s poznanimi in naravnimi sestavinami. Tako je vedno več izdelovalcev naravnih mil. Marsikoga pa vsa ta “naravna dobrota” doma izdelanega mila navduši do te mere, da bi namesto šampona za lase raje uporabljal naravno trdo milo. Pa je to res pametna odločitev?

Kot smo spoznali v prispevku o nastajanju naravnega mila, imajo trda mila, narejena po tradicionalni metodi, bazičen pH, ki znaša nekje med 8 in 10. Komercialni šamponi imajo pH v kislem rangu, od 4,5 pa vse tja do okoli 7. Kaj pa potrebujejo naši lasje? Če jih umivamo z bazičnimi sredstvi, se kutikula las (to je luskasta povrhnjica) ne bo zaprla in las ščitila pred izgubo vlage. To pomeni, da se bodo lasje ob dolgotrajni bazični negi izsuševali, hkrati pa bodo zaradi dvignjene povrhnjice bolj nagnjeni z vozlanju in abrazivnim poškodbam. Gre za precej resne mehanske poškodbe las, ki jih je kasneje težko odpraviti. Če si res želimo uporabljati naravno milo kot šampon za lase, potem je pametno, da umivanje las zaključimo s kislim izpiranjem. Za to lahko uporabimo redčen jabolčni kis ali katero koli drugo sredstvo, ki ima kisel pH.

Drug problem pri uporabi naravnih mil pa je ta, da v trdi vodi (ki jo imamo skoraj vsi Slovenci), zaradi prisotnosti apnenca, kalcija in magnezija molekule mila tvorijo netopne soli, ki jih pogosto opazimo kot “smetanaste” ostanke na kopalni kadi. Na koži to še ni tako velika težava, kot pa je na laseh, kjer se te soli nalagajo in lase puščajo na pogled mrtve, suhe in obtežene.

Še zadnja opazka pri zamenjavi šampona za milo pa je ta, da so naravna mila večinoma v trdi obliki in je vanje mnogo težje vmešati določene negovalne sestavine za lase. 

Moj nasvet bi bil, da namesto naravnega mila rajši uporabljate šampon za lase, ampak izberite takšnega, ki ima nežne, naravne sestavine ter primeren pH, namesto agresivnih komercialnih šamponov. Še bolje, šampon si izdelajte doma! Recept in navodila sledijo kmalu 🙂

P.S. Podobno velja tudi za umivanje las s sodo bikarbono. Tudi ta ima visok pH, 1% raztopina ima približno pH 8,0, kar je v preveč bazičnem območju za lase.

0 odzivov

Povej mnenje

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor