nevarne sestavine

Škodljive sestavine v ličilih

Ste prebrali seznam sestavin vašega tekočega pudra? Bi v dolgem seznamu prepoznali škodljive sestavine v ličilih?

Pred nastopom industrijske revolucije so bili vsi kozmetični in lepotilni izdelki na bazi naravnih sestavin – mineralni pigmenti, naravni izvlečki in podobno. Od sredine prejšnjega stoletja dalje, ko je sinteza kemikalij v laboratoriju postala zelo enostavna, dostopna in poceni, pa kozmetične izdelke preplavlja tisoč in ena umetna sestavina. Seveda, ni vse, kar je umetno, tudi škodljivo ali nevarno, a ravno v ličilih najdemo ogromno vprašljivih sestavin.

Od kancerogenih, komedogenih (to so sestavine, ki mašijo kožne pore), dražečih in alergenih sestavin. Predvsem tekoče podlage so pravi koktajli! Ker vsebujejo vodo, potrebujejo prisotne konzervanse, ki izdelek ščitijo pred mikrobiološko okužbo. Da obdržijo želeno teksturo vsebujejo stabilizatorje in gostila. Zaradi lepšega vonja praviloma vsebujejo tudi umetne dišave, da pa je steklenička bolj polna, imajo pudri pogosto dodane t.i. »fillerje«, ki poskrbijo le za balast in večji volumen. Čisto na koncu seznama sestavin pa šele najdemo barvila, ki opravljajo bistveno nalogo – prekrijejo nepravilnosti in izenačijo ten kože.

Najbolj škodljive sestavine v ličilih

  • Talc: poceni in dostopen »filler«, vpija vlago (glavna sestavina otroških pudrov). Lahko je kontaminiran z azbestom in posledično kancerogen.
  • Mineralno olje: pridobiva se ga s pomočjo petrokemične industrije, pogosto je prisoten v tekočih podlagah za svilnat občutek. Kožo in njene pore popolnoma zapre in ji preprečuje dihanje.
  • Konzervansi: sporni so predvsem parabeni zaradi povezave z nastankom raka ter konzervansi, ki sproščajo formaldehid (ti so: DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea)
  • Umetne dišave: sestavljene so lahko iz mnogih (tudi do 200) nedefiniranih sestavin, veliko jih je alergenih in močno dražečih.
  • Bizmutov oksiklorid: pogosta sestavina mineralnih ličil, ker koži doda zdrav les. Sam po sebi sicer ni toksičen, vendar je lahko dražeč in povzroča rdečico na občutljivi koži.
  • Propilen glikol: naftni derivat, ki se ga dodaja izdelkom za vlaženje. Povezan je z draženjem kože.

Izognite se škodljivim sestavinam

Z uporabo mineralnih ličil se izognemo vsem nepotrebnim sestavinam in na kožo nanesemo le tisto, kar zares želimo. Ker gre (z redkimi izjemami) za »suhe« produkte, pri izdelavi ne potrebujemo konzervansov, izdelki pa imajo dolg rok trajanja. Primerni so za zelo občutljivo kožo, saj vsebujejo sestavine, ki pomirjajo, večinoma so tudi brez dišav (po želji jih lahko odišavimo z naravnimi eteričnimi olji). Zelo dobro se obnesejo pri nečisti koži, nagnjeni k mašenju por ali aknam, saj mineralne sestavine ne mašijo por. Glavni sestavini mineralnega pudra sta cinkov oksid in titanov dioksid, ki sta tudi zelo dobra UV filtra in tako ščitita kožo pred škodljivimi učinki UV sevanja.

V trgovini težko najdete puder, ki vsebuje le sprejemljive sestavine? Ne najdete pravega odtenka pudra? Izdelajte mineralni puder kar sami na ekskluzivni delavnici!

0 odzivov

Povej mnenje

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor