Konzervansi v kozmetiki

O konzervansih pogosto beremo slabe stvari, zaradi česar so dobili zelo negativen prizvok. Vendar pa so konzervansi zelo koristna in pogosto tudi nujna sestavina. Podaljšujejo namreč življenjsko dobo našega izdelka tako, da ga ščitijo pred mikrobnimi okužbami.

 

Kaj so konzervansi?

To so sestavine, ki mikroorganizmom preprečujejo rast in razvoj v določenem izdelku. Uporablja se jih tako v kozmetični kot tudi v prehrambni industriji.

 

Zakaj je potrebno uporabiti konzervanse?

Kadar naredimo izdelek, ki vsebuje vodo, je nujno potrebno dodati konzervanse. V prisotnosti vode se mikroorganizmi lahko veselo razmnožujejo in s tem uničijo naš produkt. Mikrobi v kremi lahko z nanašanjem na kožo preko drobnih ranic v koži zaidejo tudi v naše telo in s tem povzročijo nevarne težave – od rahlih kožnih vnetij do smrtno nevarnih sistemskih okužb. Še posebej moramo biti pozorni na pravilno uporabo konzervansov pri izdelkih za nego kože okrog oči ter izdelkih za nego otroške kože.

 

Kateri mikroorganizmi lahko zaidejo v naš izdelek?

Glavni kvarljivci kozmetičnih izdelkov so bakterije in glive. Bakterije lahko razdelimo na Gram pozitivne in Gram negativne. V prvo skupino spadajo poglavitni človeški patogeni, kot so Staphylococcus, Enterococcus, Listeria in Clostridium. V drugo skupino sodijo bakterije, kot so E. coli, Salmonella, Enterobacteria in Pseudomonas. Glive, ki jih najdemo v slabo konzervirani kremi lahko prav tako razdelimo v dve skupini – plesni in kvasovke. Najbolj pogosto najdeni plesni sta Penicillium in Microsporum, kvasovka, ki jo najdemo v kontaminiranih produktih pa je pogosto Candida albicans.

 

Kako mikroorganizmi zaidejo v naš izdelek?

Škodljivi mikroorganizmi v naš izdelek pridejo že med samo izdelavo. Kljub temu, da delamo v čistem okolju s čistimi rokami in čistimi pripomočki, so mikroorganizmi že prisotni v nekaterih sestavinah ter na površini pripomočkov. Zato je pomembno da se med samim postopkom res trudimo, da z delom v izdelek vnašamo čim manj novih mikroorganizmov.

Ko je izdelek končan, je ob uporabi izpostavljen dodatnemu vnosu škodljivcev – vsakič ko s prsti zajamemo nekaj kreme iz lončka, vanjo zanesemo nekaj mikroorganizmov s površine kože. Mikroorganizmi so prisotni tudi v zraku, torej je izdelek izpostavljen okužbi že samo z odprtjem posodice.

 

Se lahko izognemo uporabi konzervansov?

Če vaš izdelek vsebuje vodo, potem ne. Če pa ste izdelali brezvoden produkt, kot je npr. masažno olje, mazilo za telo, balzam za ustnice, masažna ploščica, kopalna sol ali kopalna kroglica, vam konzervansov ni potrebno uporabiti. Če v izdelku ni vode, se bakterije in glive ne bodo mogle razmnoževati, torej ne bodo ogrožale vašega izdelka.

Pozor! Nekateri izdelki so sicer brezvodni, vendar pa se lahko sklepa, da bodo prišli v stik z vodo, npr. piling za telo na bazi maščobe in sladkorja. Ker se je namenjen za uporabo pod tušem, je zelo verjetno, da bo v lončku pristala tudi kakšna kapljica vode, ki bo omogočila razvoj škodljivih mikroorganizmov. V tem primeru je uporaba konzervansov toplo priporočana, če ne kar nujna.

 

Kaj niso konzervansi?

Med ljudmi, ki si želijo izdelati bolj naravne kozmetične izdelke, kroži mnogo nepravilnih informacij o varnih ali pa naravnih konzervansih. Žal pa pogosto te informacije ne držijo. Med sestavine, ki našega izdelka ne bodo zaščitile pred razvojem mikroorganizmov sodijo:

  • vitamin E: to je antioksidant, ki bo kozmetičen izdelek ščitil pred oksidacijo (žarkostjo olj).
  • ekstrakt grenivkinih pešk: tudi to je močan antioksidat. Komercialni pripravki so ponavadi narejeni v obliki vodne raztopine, ki vsebuje konzervanse (pogoste gre za parabene), zato imajo tudi sami nekaj lastnosti konzervansa. Popolnoma naraven ekstrakt pa sam po sebi ne deluje protimikrobno.
  • med: kljub temu, da ima mnogo pozitivnih lastnosti za kožo, pa izdelka ne bo ščitil pred neželenimi mikroorganizmi.
0 odzivov

Povej mnenje

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor