Emulzije

Velika količina kozmetičnih izdelkov, kot so kreme, losjoni, mleka za telo, serumi in podobno, so, kemijsko gledano, emulzije. Kaj pa sploh je emulzija? Wikipedia pravi, da je to »zmes dveh nemešljivih tekočin, od katerih je ena dispergirana v drugi, v obliki tekočih kapljic in/ali tekočih kristalov”. Gre torej za zmes dveh sestavin, ki se sicer med seboj ne mešata. Na področju kozmetike govorimo o emuzliji vode in olja. Vsi dobro vemo, da se ti dve sestavini med seboj ne mešata najraje. Če kozarček, v katerega smo nalili nekaj olja in nekaj vode, dobro pretresemo, za kratek čas nastane neka motna mešanica, ki pa se hitro spet loči v dve fazi – oljno in vodno. Če želimo z oljem in vodo narediti stabilno emulzijo potrebujemo še trejo sestavino – emulgator. Ta sestavina bo znižala površinsko napetost med oljem in vodo, ter jima omogočila, da se bosta v obliki drobnih kapljic pomešala med seboj. In s tem pomešanjem bo nastala čudovita kremasta mešanica, ki bo zagotovo všeč vaši koži! 🙂

 

Osnovne sestavine enostavne kreme so torej:

  • Voda (ali druge sestavine kot so hidrolati, aloe vera gel ter mnoge druge vodotopne snovi)
  • Olje (ali druge maščobe in v maščobah topne snovi)
  • Emulgator

 

Na splošno pri izdelavi tipične kreme govorimo o dveh fazah – oljni in vodni. V prvo sodijo nepolarne sestavine, kot so naravna olja in masla, po navadi v oljno fazo štejemo tudi emulgator. V vodno fazo pa spadajo vse polarne sestavine – voda, hidrolati, vlažilne sestavine in druge dobrote.

 

Glede na strukturo mešanice, ločimo dva tipa emulzije – olje v vodi (O/V) in voda v olju (V/O). Pri emulziji O/V voda obdaja drobne kapljice olja, pri emulziji tipa V/O, pa je ravno obratno in olje obdaja drobne kapljice vode.

 

Večina krem in podobnih kozmetičnih izdelkov je emulzija tipa O/V, ki je po občutku precej lažja in se hitreje vpije v kožo kot pa emulzija V/O.

 

Za uspešen nastanek emulzije večinoma vsako izmed obeh faz segrejemo, nato pa zmešamo ter nadaljujemo z mešanjem, dokler se emulzija ne ohladi. Včasih pa želimo našim kremam dodati koristne aktivne sestavine, ki so občutljive na visoke temperature. Te sestavine kremi dodamo šele po tem, ko se emulzija ohladi pod določeno mejo (okrog 45°C). Vsem sestavinam, ki jih dodamo naknadno, rečemo »hladna faza«, kljub temu, da ne gre za novo fazo s stališča kemije. To poimenovanje nam zgolj olajša branje recepta za kremo.

0 odzivov

Povej mnenje

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor