Osnovna navodila za izdelavo kreme ali losjona
Kot že povedano v prispevku o emulzijah, v receptu za losjon najdemo vodno fazo, oljno fazo in hladno fazo. V vodni fazi najdemo vse vodotopne sestavine, kot je voda, hidrolati, glicerol in podobno. V oljni fazi pa najdemo naravna masla in olja, emulgator in druge sestavine, ki so topne v maščobah. V hladni fazi so vse sestavine, ki jih segrevanje na visoko temperaturo uniči ali poškoduje. Tu notri se nahajajo antioksidanti, konzervansi, vitamini in druge aktivne sestavine.
Potrebni pripomočki:
- Tehtnica
- Dve posodici, ki sta odporni na toploto. Priporočam steklene posodice, lahko so tudi iz nerjavečega jekla.
- Termometer za kuhinjsko uporabo
- Žličke
- Palični mešalnik ali ročni mešalnik
- Posodica za končan izdelek
- Večjo posodo z vročo vodo (vodna kopel)
Enostaven recept za losjon
Vodna faza
Destilirana voda |
73% |
Oljna faza
Olje |
20% |
Emulgator |
5% |
Hladna faza
Vitamin E |
1% |
Konzervans |
1% |
- Stehtaj vse sestavine oljne faze v posodo in jo postavi v vodno kopel.
- Stehtaj vse sestavine vodne faze v drugo posodo in po postavi v vodno kopel.
- V kopeli segrej obe fazi na 70°C ter ju pri tej temperaturi inkubiraj 20 min. S tem se bodo vse trdne sestavine (masla, emulgator) stopile, visoka temperatura pa bo uničila mnogo neželenih mikroorganizmov.
- Po 20 minutah zlij oljno fazo v vodno fazo ter ju dobro premešaj s paličnim mešalnikom.
- Ko mešanica postane bela in kremasta, jo odstraniš iz vodne kopeli.
- Med čakanjem, da se emulzija ohladi, s presledki nadaljuješ z mešanjem.
- Ko temperatura emulzije doseže 45°C, dodaj sestavine hladne faze in spet dobro premešaj.
- Losjon prelij v primerno posodico in počakaj da se popolnoma ohladi.
Opisan je osnoven postopek izdelave emulzije, ki služi kot temelj izdelave bolj kompleksnih izdelkov. Receptu lahko dodajate aktivne sestavine po želji, eterična ali parfumska olja, razmerje vodne in oljne faze pa si prilagodite glede na vaše želje. Mnogo idej in receptov boste zagotovo našli na teh straneh.
Povej mnenje
Want to join the discussion?Feel free to contribute!