Čiščenje obraza z oljem

Čiščenje obraza z oljem – navodila in recepti

Čiščenje obraza z oljem

Metoda čiščenja obraza z oljem (ang. oil cleansing method) je po svetu dobro poznana in priljubljena. Zahvala priljubljenosti gre predvsem temu, da je čiščenje z oljem zelo nežno, primero za vse tipe kože ter učinkovito pri odpravljanju kožnih nevšečnosti, kot so akne, ogrci in podobno. Dodaten bonus pa je to, da lahko čistilno olje enostavno izdelate sami doma in ga prilagodite svoji koži. Olje je 100% naravno, brez konzervansov, barvil in umetnih dišav.

Na prvi pogled se zdi čudno, da bi kožo na obrazu čistili z oljem, sploh pri težavah s pretiranim maščenjem kože. Pa tudi navajeni smo na izdelke ki vsebujejo vodo in se po navadi penijo – čistilne pene, mleka in losjoni. Vendar pa je logika za uporabo čistilnega olja  zelo trdna – “podobno se topi v podobnem”. Zamašene pore in ogrci so sestavljeni iz kožnega sebuma, ki je topen v maščobi. Pri čiščenju z oljem pore nežno odpremo in nečistoče raztopimo, brez da bi kožo pri tem izsušili, kot to delajo agresivnejša čistilna sredstva. Zaradi tega čistilno olje tudi uravnava nivo maščobe na koži – suhi koži pomaga proti premalo maščobe, na mastni koži pa zavira pretirano mastenje. Tako je res idealno za prav vse tipe kože. Velik problem klasičnih čistilnih sredstev za kožo je ta, da s površine kože poleg nečistoč in ličil poberejo tudi kožno maščobo. Suh tip kože to občuti kot še večjo izsušenost in zategovanje po umivanju, mastna koža pa se na odvzeto naravno maščobo odzove tako, da še poveča proizvodnjo maščobe, kar posledično še poveča težave.

Ali metoda deluje?

Mnogi uporabniki, tudi sama sem med njimi, poročajo o uspešnosti metode čiščenja z oljem. Nekateri opazijo, da se prvi teden ali dva po začetku uporabe čistilnega olja stanje na koži malo poslabša. Tudi sama sem opazila malo več zamašenih por. Ampak po začetnem obdobju pa je koža ob rednem čiščenju z oljem lepa, na njej je bistveno manj ogrcev in zamašenih por.

Katera olja naj uporabim?

Na izbiro imate ogromno naravnih olj, tako da si lahko mešanico popolnoma prilagodite svoji koži. V osnovi velja, da glavni čistilni učinek olja da ricinusovo olje. Brez njega sicer tudi gre, vendar to priporočam le, če vaši koži ricinusovo olje res ne ustreza. Poleg njega po kombinirate še druga olja. Lahko naredite čisto enostavno mešanico ricinusovega in oljčnega olja, lahko pa si privoščite bolj razkošna olja.

Koliko ricinusovega olja?

Za suho kožo uporabite 10% ricinusovega olja ter 90% ostalih olj.
Za normalno in mešano kožo uporabite 20-25% ricinusovega olja in 75-80% ostalih olj.
Za mastno kožo uporabite 30% ricinusovega olja in 70% ostalih olj.

Katera olja za mojo kožo?

Za vse tipe kože s uporabimo ricinusovo olje, kot je opisano zgoraj.

Za suho kožo: oljčno olje, sončnično olje, avokadovo olje, mandljevo olje, olje pšeničnih kalčkov, arganovo olje, svetlinovo olje
Za mastno kožo: jojobino olje, riževo olje, olje grozdnih pešk, olje mareličnih jedrc
Za zrelo kožo: šipkovo olje, olje pšeničnih kalčkov, mandljevo olje, korenčkovo olje, arganovo olje, svetlinovo olje
Za občutljivo kožo: riževo olje, mandljevo olje, olje grozdnih pešk, olje mareličnih jedrc, jojobino olje, svetlinovo olje

Primer recepta za normalno do suho kožo z začetnimi znaki staranja:
20% ricinusovega olja
30% svetlinovega olja
25% olja pšeničnih kalčkov
25% šipkovega olja

Po želji lahko v mešanico olje dodate tudi do 2% eteričnih olj. Za normalno do suho kožo se pri meni  lepo obnese mešanica sivke, pomaranče, ylag ylanga in tropske verbene – deluje pomirjujoče in sproščujoče. Za aknasto in mastno kožo bi lahko dodali eterična olja sivke, čajeve mirte in limone. Za zrelo kožo so zelo primerna olja laškega smilja, kadilne bozvelije in mire.

Postopek čiščenja z oljem

Za čiščenje boste potrebovali še bombažne krpice ali frotiraste brisačke – za vsak dan eno.

  1. Na obraz dobro vmasirajte mešanico čistilnih olj – količina za en do dva lešnika ponavadi zadostuje. Če odstranjujete tudi ličila, še dodatno vmasirajte na  naličene predele (oči), da se bodo dobro raztopila. Če nosite maskaro, boste po tem koraku malo spominjali na pando 🙂
  2. Vzemite svežo krpico ali brisačko.
  3. Dobro jo zmočite pod čim bolj vročo vodo.
  4. Ožemite odvečno vodo in krpico položite na obraz – krpica naj bo vroča, vendar ne toliko da se opečete! Ta postopek bo odprl pore in omogočil globinsko čiščenje.
  5. Ko se krpica ohladi, z njo nežno obrišite obraz.
  6. Pri suhi koži je postopek zaključen, pri mastni koži pa lahko ponovno zmočimo brisačko, jo položimo na obraz ter ga potem obrišemo (olja ne nanašamo ponovno!). Večkrat ko ta postopek odpiranja por in brisanja ponovimo, več maščobe se odstrani z obraza. Tako je ponavadi enkrat dovolj za suho kožo, dvakrat za normalno in trikrat za mastno.
  7. Po potrebi na obraz nanesite izbrano kremo.

Na začetku se postopek zdi zapleten in dolgotrajen, a ko postane rutina, se ga opravi en-dva-tri! 🙂

 

0 odzivov

Povej mnenje

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor