Opis
Ksantan gumi
Ksantan gumi je naraven polisaharid, pridobljen s fermentacijo sladkorjev v bakteriji Xanthomonas campestris. Uporablja se ga kot dodatek v prehrambenih izdelkih ter v kozmetiki kot zgoščevalec in stabilizator emulzije. Ksantan ob dodatku v vodno fazo močno poveča njeno viskoznost. Za močnejše zgoščevanje se ga uporablja okrog 1%, tudi do 2% (vendar takšna količina lahko naredi “sluzast” rezultat), za stabilizacijo pa zadostuje že od 0,1 – 0,3%.
Ker je po svoji kemijski naravi anionski, ksantana ne uporabljajte skupaj s kationskimi sestavinami (honeyquat, BTMS, kationski guar gumi, polyquati)!
Za uspešno vmešanje v vodno fazo brez nastanka grudic, prah posujte v hladno vodno fazo, počakajte da se hidrira, nato pa zmešajte z mešalcem (najbolje s paličnim mešalcem). Če ne uporabljate paličnega mešalca, potrebno količina prahu vmešajte v glicerin, da se lepo porazdeli, nato pa dodajte v vodno fazo.
Uporaba:
– tekoče milo
– losjoni
– kreme
– geli za tuširanje
– šamponi
Priporočena uporaba: 0,1 – 2 %
Izgled:Umazano bel – bež prah
Topnost: Topen v vodi
pH (1% raztopina): 6.0-8.0
INCI: Xanthan Gum
Komentarji
Trenutno še ni komentarjev.