Anti age C, E & Q10 serum

Anti age C, E & Q10 serum

Tale oljni serum sem formulirala že kar nekaj let nazaj in je zagotovo eden izmed bolj priljubljenih izdelkov med prijateljicami. Samo par kapljic vsak večer in učinki na koži so neverjetni! Vsebuje dragocene luksuzne sestavine, ki niso prav poceni, vendar se seruma uporabi res malo in steklenička zadostuje za kar dolgo časa. Skrivnost seruma je v lipofilni obliki vitamina C, imenovani Tetra C, ki je za razliko od klasičnega vitamina C zelo stabilna in nedražilna za kožo, tudi pri visokih koncentracijah.

Na trgu obstaja kar nekaj komercialnih produktov, ki vsebujejo Tetra C kot glavno aktivno učinkovino. Njihove cene se gibljejo od 18€ pa vse tja do 100€ za 30ml seruma.

Za primer si poglejmo seznam sestavin enega izmed dražjih primerov (slabih 100€ za 30ml seruma):
Squalane, Tetrahexyldecyl Ascorbate (Vitamin C), Rosa Canina (Rosehip) Seed Extract*, Punica Granatum (Pomegranate) Seed Extract*, Rosa Canina (Rosehip) Fruit Extract*, Thioctic Acid (Alpha Lipoic Acid), Ubiquinone (CoQ10), Tocopherol, Tocotrienol, Ascorbyl Palmitate (Vitamin C).

Sestavine morajo po evropski zakonodaji biti navedene glede na prisotnost v izdelku od največje do najmanjše, le tiste, ki jih izdelek vsebuje manj kot 1%, so lahko navedene v poljubnem vrstnem redu. Tako vidimo, da je nosilno olje za omenjeni serum skvalan – pridobiva se ga iz oliv, je pa tudi naravno prisoten v sebumu, kjer kožo vlaži in mehča. Hitro se vpije in ne pušča masntge občutka. Naslednja sestavina je Tetra C oziroma lipofilna oblika vitamina C, ki ga serum vsebuje 20% (glede na podatke na spletni strani proizvajalca). Za tem pridemo k izvlečkom šipka in granatnega jabolka. Količino teh je težko natančno ugotoviti, zelo verjento pa smo že pri meji za 1%.  Naslednje sestavine so alfa lipoična kislina oz. ALA (odličen antioksidant, ki pomaga radirati gube), koencim Q10 (še ena super aktivna sestavina za zaščito pred oksidativnim stresom), dve obliki vitamina E (še malo antioksidantov), ter še ena lipofilna oblika vitamina C (zelo verjetno prisotna v minimalni koncentraciji za stabilizacijo ostalih antioksidantov).

Izvora surovin proizvajalca seruma ne poznam, zato lahko podajam trditve le o naših surovinah. Vse naše sestavine imajo za kupce na voljo varnostne liste in analizne certifikate, ki dokazujejo najvišjo kakovost. Tetra C ima za seboj mnogo testov na prostovoljcih in tudi klinično študijo (Ochai et al., 2006), spodaj je podanih le nekaj rezultatov teh raziskav:

Tetra C in svetljenje hiperpigmentacija. Trajanje testa: 16 tednov; koncentracija Tetra C: 10% formulacije.

Tetra C in zaščita pred obarvanjem kože pri izpostavitvi UV žarkom.  Trajanje testa: 56dni; koncentracija Tetra C: 2% formulacije.

Podan recept nikakor ni točna replikacija komercialnega izdelka, je le sklepanje na podlagi let izkušenj v formuliranju kozmetike (tudi komercialne), na podlagi znanja biokemije, toksikologije ter kozmetične kemije in na podlagi poznavanja evropske kozmetične zakonodaje. 

Drugi recept v tej objavi (Anti age oljni serum) ima opravljen tudi test stabilnosti, ki dokazuje, da je stabilen vsaj 12 mesecev ter izdelano Poročilo o varnosti kozmetičnega izdelka, ki dokazuje, da je varen za predvideno uporabo. Nič od tega pa ni zakonsko obvezno, saj izdelek v svoji končni obliki ni v prodaji in kot tak tudi ni priglašen na evropski CPNP portal. 

Na podlagi seznama sestavin lahko poskusimo sestaviti okvirno formulacijo za takle serumček:

  % za 30g
Skvalan 77,9 23,37
Vitamin E 0,1 0,03
Tetra C 20 6
Koencim Q10 1 0,3
ALA 1 0,3

Kot vidite, smo rastlinske ekstrakte spustili. Zakaj? Naprej ne vemo točno za kakšne izvlečke gre (CO2 izvlečki, macerati, izvlečki solventne ekstracije …), potem lahko predvidevamo, da so prisotni v minimalnih koncentracijah, ki bolj služijo marketingu kot koži. Predvsem pa zato, ker je glavni akter tega seruma Tetra C, pomagata pa mu še koencim Q10 in vitamin E. Zaradi visoke koncentracije aktivnih učinkovin bo serum zelo podobno deloval tudi brez izvlečkov – oz. povedano drugače: učinek majhne količine ekstraktov je v primerjavi z učinkom velike količine Tetra C, koencima Q10 in vitamina E praktično gledano zanemarljiv.

Vse sestavine so na voljo v trgovini Kremica.si, domača, okrnjena, verzija seruma vas bo namseto slabih 100€ stala okoli 17€ 😀 Super, ane? 

Anti Age oljni serum

Sama pa se vseeno rajši držim svojega recepta za Anti Age oljni serum. Zakaj? Razlogov je več. Najprej si poglejmo recept, nato pa še razlago sestavin:

  % za 20g
Skvalan 35,9 7,18
Jojobino olje 50 10
Vitamin E 0,1 0,02
Vitamin E acetat 1 0,2
Tetra C 10 2
Koencim Q10 2 0,4
EO Sladke pomaranče 1 0,2

Kot nosilno olje rada kombiniram skvalan in jojobino olje, zato ker vsak od njiju koži doprinese svoje super lasntosti, obe olji delujeta ne-mastno, jojobino olje pa je malenkost cenejše kot skvalan. V serum dodam dve obliki vitamina E: ena je naravni vitamin E v obliki tokoferolov, ki izdelek učinkovito ščiti pred oksidacijo. Dodajam ga 0,1%, ker višje koncentracije oksidacijo olj dejansko pospešujejo namesto zavirajo. Temu vitaminu E pa dodam še acetatno obliko, ki je bistveno bolj stabilna in aktivna v koži, kjer se pretvori v aktiven vitamin E. Čudežnega vitamina C, Tetra C, dodam “le” 10%, ker je to koncentracija, ki se je v mnogih testih in raziskavah izkazala za zelo uspešno in učinkovito, torej ni potrebe po večji koncentraciji, serum pa je mišljen za direktno uporabo brez predhodnega redčenja v kremi. V moj serum dam višjo koncentracijo koencima Q10, ker si želim več aktivnosti, kot jo dosežemo z 1%. Za lepši vonj dodam še 1% eteričnega olja sladke pomaranče, ki se tudi super poda oranžni barvi koencima Q10. Eterično olje ni nujno potrebno in ga lahko izpustite ali pa nadomestite z drugim, ki vam je ljubši. Alfa lipoično kislino spustim, zaradi tega, ker je občutljiva na UV svetlobo in ker lahko deluje dražilno (sploh na občutljivi koži).

Vse sestavine za tale serum najdete tudi v paketku za ustvarjanje 🙂

Postopek izdelave:

Najprej si pripravi vse sestavine.

Nato stresi koencim Q10 v jojobino olje.

Koencim Q10 v jojobino olje

Ker se koencim Q10 topi bolj počasi, lahko psotopek pospešiš z nežnim segrevanjev mšanice v vodni kopeli. Segrevaj v topli, ne vroči vodi (temperatura naj ne preseže 45°C).

Segrevanje olja

Ko je koencim popolnoma raztopljen (ni več vidnih koščkov prahu) dodaj skvalan.

Dodamo skvalan

Tej mešanici dodaj še Tetra C, oba vitamina E in eterično olje (po želji).

Dodamo Tetra C in vitamin E

Vse skupaj fino premešaj in prelij v stekleničko s stekleno kapalko.

Prelijemo v stekleničko

Uporaba:
Zvečer na očiščen obraz nanesi 2-3 kapljice seruma in vmasiraj v kožo celotnega obraza in vratu. Po nanosu seruma lahko naneseš še kremo, ki jo uporabljaš običajno.

 

Reference:
Ochiai, Y., Kaburagi, S., Obayashi, K., Ujiie, N., Hashimoto, S., Okano, Y., … & Sakurai, H. (2006). A new lipophilic pro-vitamin C, tetra-isopalmitoyl ascorbic acid (VC-IP), prevents UV-induced skin pigmentation through its anti-oxidative properties. Journal of dermatological science44(1), 37-44.

0 odzivov

Povej mnenje

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor